Kuluçka Makinesi Seçimi ve Kullanım Şekilleri



TEK MAKİNE İLE KULUÇKACILIK


Kombine Kuluçka Makineleri ve Kullanımları

Kombine Kuluçka Makineleri maliyet avantajları dolayısı ile en çok tercih edilen modellerdir. Bu modellerde embriyonun gelişim ve çıkım dönemleri için makine içinde değişik bölümler ayrılmıştır. Embriyonun gelişim ve çıkım dönemindeki ihtiyaçları tek makine ile karşılanır.

 

Bu modeller gelişim ve çıkım dönemindeki ısı ve nem farklılıkları az olan tavuk, bıldırcın, hindi, keklik bazı sülün ve ördek türleri için daha idealdir.

Tüm serilerde ( C ) kodlu modeller Kombine Kuluçka Makinası modelleridir.








Yumurtalar embriyo gelişimi için ayrılan ve yumurta çevirme işlevine sahip bölüme çıkım kapasitesi dikkate alınarak parçalı olarak yüklenirler.

Gelişim dönemini dolduran embriyolar çıkım bölümüne aktarılır ve boşalan gelişim bölümüne yeni yumurtalar yüklenebilir. Bu sayede gelişim ve çıkım işlemleri aynı anda yapılabilmekte, farklı kanatlı türleri aynı anda kuluçka edilebilmekte, ve parçalı yükleme sayesinde yumurta bekletme yapılmamaktadır.

 

Unutulmamalıdır ki, kuluçka edilecek yumurtaları 7 günden fazla bekletmek, yumurtanın bayatlamasına sebep olmakta ve olumsuz kuluçka sonuçları yaratmaktadır. Bu nedenle yumurtaların kombine modellere en az 4 - 5 günlük aralıklarla parçalı olarak  yüklenmesi önerilir.

 

 


 
Toplu Gelişim- Toplu Çıkım Modelleri ve Kullanımları



Tüm serilerde (SH) kodlu modeller toplu yumurta yükleme ve toplu çıkım şeklinde kullanılabilen modellerdir.

 

Bu kullanım şeklinde kuluçka gelişim makinesinin tamamı yumurta ile yüklenerek önce gelişim dönemi için kullanılır. Gelişim dönemi sonunda kuluçka gelişim tablaları kuluçka çıkım sepetleri ile yer değiştirilerek aynı makine çıkım makinesi olarak kullanılır.

 

 






 





Bu uygulama şekli kuluçka edilecek yumurtaları dışardan temin edenler için daha uygundur ve sadece kuluçka süresi aynı olan yumurtalar toplu gelişim – toplu çıkım şeklinde kuluçka edilebilir. 

 

Kendi damızlıklarından yumurta temin edenler tüm kuluçka süresince arkadan gelen yumurtaları biriktirmek zorunda kalırlar. Unutulmamalıdır ki, kuluçka edilecek yumurtaların 7 günden fazla bekletilmesi önerilmez, Bu yumurta kalitesinde ve dolayısıyla çıkış gücü ve civciv kalitesinde düşüşe sebeb olur. Kendi yumurtasını kendi üretenler için Kombine Kuluçka Makineleri veya İki ayrı makine ile kuluçkacılık önerilir.

  

 İKİ AYRI MAKİNE İLE KULUÇKACILIK






Kuluçka Gelişim - Çıkım Makineleri ve Kullanımları

 

Profesyonel yetiştiriciler bu kullanım şeklini tercih etmektedir.

 

Tüm serilerde;

(S) kodlu modeller gelişim dönemi için dizayn edilmiş Kuluçka Gelişim Makineleri,

(H) kodlu modeller kuluçka çıkım dönemi için dizayn edilmiş Kuluçka Çıkım Makineleri dir.

 

 

 



 

Bu kullanım şeklinde embriyonun gelişim ve çıkım dönemindeki ihtiyaçları tam olarak karşılanabilmektedir. Ayrı bir çıkım makinesi kullanımı temizlik işlemlerini de rahatlatmakta daha hijyenik bir kuluçkacılık imkanı vermektedir.

 

Yumurtalar önce gelişim makinesine yüklenerek gelişim dönemini burada geçirirler. Kuluçka süresinin son 2-3 günü için kuluçka çıkım makinesine aktarılırlar. Bu tür kullanımda embriyonun gelişim ve çıkım dönemi ihtiyaçları tam olarak karşılanır ve mümkün olan en yüksek civciv çıkışı ve civciv kalitesi sağlanır. Kuluçka gelişim ve çıkım makinesi kapasite seçimi kuluçka edilecek kanatlı türünün kuluçka süresi ve yüklenme sıklığı dikkate alınarak yapılmalıdır.

 

 

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.